De Cider, Pommeau en Calvados die Pomme d’Or Amsterdam levert, wordt gemaakt door Normandische producenten die op kleine schaal werken, met veel liefde voor hun producten en hun bedrijf. Ze verdienen wel wat extra aandacht, want zonder hen zou al dat moois niet bij u kunnen belanden. Achter de tabbladen hierboven worden de families Pacory, Zangs, Frémont, Huard, en Giard aan u voorgesteld en komt u meer te weten over de bedrijven waar de Cider, Pommeau en Calvados vandaan komt.
Op zijn domaine in het hart van Normandië werkt Julien Frémont met respect voor traditie op een fraai landgoed dat al 250 jaar in handen van zijn familie is. Koeien grazen er tussen de appelbomen en zorgen voor bemesting en het op peil houden van de vegetatie. De (hoogstam)bomen krijgen maximale ruimte en produceren een minimaal rendement, van vijf ton per hectare. Dat verhoogt de kwaliteit van de appels. Er worden door Julien geen pesticiden of andere chemicaliën gebruikt. De appelproductie is dan ook volledig natuurlijk en biodynamisch. Zo worden de koeien weer gevoerd met de appelkoek die achterblijft na het persen van de appels. De appels worden op traditionele wijze met de hand geoogst en gesorteerd. Tegelijkertijd experimenteert Julien graag met nieuwe productiemethoden en probeert hij het niveau van smaak en kwaliteit steeds verder op te voeren. Hij levert producten die afwijken van het gebruikelijke patroon en vaak zijn ze erg bijzonder. Zo heeft hij elk jaar wel vier of vijf verschillende Cidre Brut in het assortiment, terwijl de meeste producenten niet verder komen dan één. De cider van Frémont vindt inmiddels ook zijn weg naar kwaliteitsrestaurants in Parijs, New York en Tokyo. Dit is dan ook beslist geen huis-tuin-en-keuken cider. De ciders van Julien kunnen zich meten met de topciders van Eric Bordelet, maar zijn minder kostbaar. Door de Belgische wijnjournalist Bruno Vanspauwen werden de ciders van Frémont getipt in het Vlaamse dagblad De Standaard, in december 2009. Ook heeft Frémont een bijzondere vermelding in een boek over biowijnen: de Carnet de Vigne Omnivore, van de hand van journaliste Sylvie Augereau. En nu zijn de zeer verfijnde producten van Julien dan ook te verkrijgen in Amsterdam, in Nederland. A la votre!
Al weer een heel aantal generaties lang wordt hier calvados gemaakt. Patrice Giard werkt op zijn prachtige domein Le Manoir de Montreuil met hart en ziel aan de mooiste calvados die de Pays d’Auge te bieden heeft. Giard is een man die niet werkt voor de centen, maar voor de calvados. Dat geldt ook voor zijn vader Roger Giard, die al een eind in de tachtig, maar nog steeds erg levenslustig is. Hij houdt zich nog dagelijks bezig met alle calvados ouder dan 15 jaar. Zoon Patrice produceert de ‘jongere’ soorten als de VSOP, Hors d’age en de Plus de 10 ans. De appels uit zijn boomgaarden zijn zeer divers. Het gaat om tientallen verschillende variëteiten, waarvan sommige zelfs nergens anders nog groeien. Dit bepaalt voor een deel de bijzondere smaken van zijn calvados, die bestaan in varianten van 4 tot 40 jaar oud. Ook de vaten waarop de calvados gelagerd wordt, zijn invloed op de smaak. Oude port- of sherryvaten bijvoorbeeld, die een bijzondere finish aan de calvados geven. De productie is hier volledig biodynamisch, ook al is er geen bio-label aangevraagd. Er wordt niet gewerkt met bestrijdingsmiddelen op het land en ook bij het maken van de calvados worden geen kleurstoffen of suikers toegevoegd. De calvados neemt de kleur aan van het vat waar het in rijpt. Geen ingrepen van buitenaf, maar een volledig natuurlijk proces.
Bij Pacroy is het peer, peer en nog eens peer. Zeer mooie Poirés, een van de schaarse producenten van een “pommeau” op basis van peer en een gevarieerde rij calvados met hoge conentraties peer. Dat alles tesamen uit de appellation controlee voor de peer, Domfrontais.